Koneos blogg

Virtual reality som nytt område för små och medelstora företag

Pär Björkander

clouds-female-game-123335-026169-edited

Minns du Pokemon Go? Och hur företag utnyttjade spelet för att skapa affärer? Pokemon Go är ett lysande exempel på augmented reality (AR) och Virtual reality (VR) som utökar vår värld som vi känner den idag. För små och mellanstora företag gäller det att hänga med i utvecklingen och fundera på liknande affärsmöjligheter som när Pokemons fanns överallt.

Flera stora företag har upptäckt de otroligt många olika användningsområden som förstärkt verklighet och virtuell verklighet erbjuder. Än så länge ser vi bara toppen av isberget.

Ett bra exempel på augmented reality (AR) är spelet Pokemon Go som blev världskänt under 2017. Med hjälp av kameran i telefonen kunde du se varelser som fanns i världen runt omkring dig som bara var synliga på det sättet. År 2016 blev VR-glasögonen årets julklapp, men då var virtuell verklighet fortfarande tungt förknippat med TV-spel. 

Därför är det viktigt med AR och VR för små och medelstora företag

Förstärkt och virtuell verklighet kommer att göra det möjligt för personer att interagera med digitala objekt i deras hem och offentliga platser i framtiden. På så sätt kommer människans koncept av verklighet att förändras helt.

Virtuell verklighet gör det exempelvis möjligt för hotellbranschen att låta deras kunder visualisera hur rummen ser ut innan de besöker dem. Tänk dig att dina kunder sätter på sig ett VR-headset och sedan inspekterar din produkt innan de beställer den! 

VR gör det också möjligt för läkarstudenter att öva på komplexa medicinska situationer. Möbelgiganter som IKEA har VR som gör det möjligt att placera möbler i hemmet och se om de passar eller inte. 

Så kan små och medelstora bolag använda sig av VR och AR

Just nu är AR och VR kostsamma. Dock är det en bra idé för små till medelstora företag att hänga med i utvecklingskurvan. Under Pokemon Go-vågen kunde exempelvis affärer och köpcenter välja att bli partners till Pokemon Go och på så sätt bli en destination i Pokemon. De kunde sedan räkna hem det i antalet besökare och ökad försäljning. 

Självklart är vissa branscher bättre lämpade att ta del av AR och VR. Men det gäller att försöka se på lång sikt vart de olika teknologierna tar sig. Samt om det är möjligt att se var det skulle vara till störst värde. 

Sammanfattning

Förstärkt verklighet (AR) och virtuell verklighet (VR) blir allt mer populärt och teknologiernas olika användningsområden är långt ifrån helt utforskade. Stora internationella företag har redan hittat spännande användningsområden och teknologierna utvecklas snabbt. Små och medelstora företag bör hålla ett öga på branschen eftersom det tidigare har dykt upp mycket bra möjligheter att rida på AR- och VR-vågen genom exempelvis Pokemon Go. 

Vill du ha mer tips på hur teknologi kan hjälpa ditt företag? Ladda ner VD:ns guide till hur IT kan hjälpa till i tillväxtfasen!

Ladda ner vår guide!

Detta är den tredje och sista delen i vår serie om framtidens teknologi för små till medelstora företag. Precis som de andra dalarna grundar den sig på detta inlägg från Hubspot.

Topics: Digitalisering

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen