Koneos blogg

Video ökar förtroende och engagemang bland medarbetarna

Micael Corneliusson

 adult-brainstorming-business-440588-866273-edited

Motiverade och engagerade medarbetare. Det är nyckeln för många företag som vill ta nästa steg i sin utveckling. Framför allt chefer som vill se tillväxt måste kunna lita på att deras anställda hänger med och bidrar. Och där kan IT-miljön spela en viktig roll, vilket en ny undersökning visar. Mer om den i detta inlägg.  

[Läs mer om hur IT kan hjälpa ditt företag i tillväxtfasen]

Företaget Zoom har genomfört en studie på 700 individer för att undersöka hur videomöten påverkar medarbetare. Studien nämner en källa (Forbes Gallup) som visar att många företag inte lyckas med att bygga det kritiska engagemanget och viktig tilltro för varandra. Studien visar dessutom att mindre än hälften av medarbetare litar på sin chef och sina kollegor. Videomöten kanske inte löser hela problemet med engagemang och förtroende i företaget. Men videomöten kan lösa problemet under själva mötena! 


Statistik

82 procent av deltagarna i Zooms studie svarade att ett videomöte, och inte ett i telefon, gör att de får ökad tilltro och tillit till de andra mötesdeltagarna. När möten hålls via video pågår det mindre multitasking (personer som sysslar med annat under mötet) och ansvarskänslan ökar hos alla i mötet.

Statistiken talar för sig själv - 91 procent av deltagarna i studien kände att det finns ett ökat engagemang bland deltagare, om mötet görs via videolänk. Ett annat resultat av studien var att deltagarna ansåg att det var lättare att förstå och tyda andra individer som deltog i mötet eftersom det gick att läsa deras kroppsspråk. Vilket naturligtvis inte är möjligt över telefon. 

Ett svenskt exempel

Vi har tidigare skrivit om svenska Inyett som använder video i alla sina möten. VD:n berättade att om när han skulle ha ett möte med en kollega som sitter i samma kontor så sitter han och kollegan kvar på våra respektive platser och kör mötet över video.

ROI på investering i video märker han främst av när det gäller säljarna. 

- Våra säljare genomför tio möten per dag istället för två möten med två timmars bilkörning mellan varje. Vi sparar även in på alla kostnader som skulle uppstå med att ge säljarna tjänstebilar. Vi behöver inte heller belasta vår ekonomifunktion med att hantera alla utlägg och kvitton.

Sammanfattning

Företaget Zoom har genomfört en studie av videomöten för att undersöka hur video påverkar mötesdeltagare. Enligt studien ökar videomöten viktiga parametrar som motivation, engagemang och förtroende, men även effektivitet, samarbetsvilja och ansvarskänsla bland deltagare. Om ni på ert företag fortfarande håller alla era möten antingen via telefon eller fysiskt borde ni absolut gå över till video, eller åtminstone testa funktionen. 

Vill du veta mer om hur IT kan hjälpa ditt företag i tillväxtfasen? Ladda ner Koneos guide för att läsa mer om hur IT kan hjälpa er.

Ladda ner vår guide!

 

Topics: Tillväxt, Digitalisering

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen