Koneos blogg

Tillväxtföretaget effektiviserade genom att fimpa fysiska möten

Micael Corneliusson

Tommie Holmertz

Även företag med ett digitalt erbjudande kan bli ännu effektivare genom att frångå analoga arbetssätt och processer. Det är Inyett ett lysande exempel på. Enligt de själva sparar man in en heltidstjänst tack vare digital teknik, samtidigt som de anställda kan ta hand om fler ärenden.

[Läs mer om hur IT kan hjälpa ditt företag i tillväxtfasen!]

Inyett har sitt huvudkontor i Helsingborg men är verksamma över hela Sverige. Deras produkt är ett mjukvara som gör arbetsdagen lättare för ekonomer genom att analysera utgående och inkommande transaktioner. Inyetts program ger indikationer och varningar så fort någonting är på väg att gå fel. Programmet varnar för bluffbolag, betalningar som är över begärt belopp och betalningar mot fakturor som redan är betalda.

Efterfrågan på Inyetts mjukvara har varit stor och just nu är företagets tillväxt 100-procentig på en tolvmånadersbasis. Vilket medför utmaningar för ett företag med 28 anställda. Till exempel har säljarna inte längre tid för fysiska säljmöten. Och det är precis här som de digitala processerna kommer in i bilden:

-Vi skulle aldrig kunna ha så här hög aktivitet om vi inte hade varit digitala. Jag estimerar att vi sparar in en heltidslön varje månad tack vare teknologi, berättar Tommie Holmertz som är Inyetts marknadschef.

Enligt honom har Inyetts stora tillväxttakt de senaste åren underlättats och påskyndats av investeringar i tekniska lösningar.

1. Videomöten istället för fysiska

Inyetts ansvariga insåg att de inte längre hade tid att träffa kunder för fysiska möten. För att lösa det problemet använder sig företaget numera av mjukvara som tillåter dem att hålla i videomöten. Alla möten, både interna och externa, sköts via videolänk.

- Om jag ska ha ett möte med en kollega som sitter i samma kontor som jag sitter vi kvar på våra respektive platser och kör mötet över video, berättar Tommie.

Men när det gäller ROI på denna investering så märks den främst när det gäller säljkåren. Inyetts säljare håller inte längre fysiska säljmöten med kunder.

- På så sätt kan våra säljare genomföra tio möten per dag istället för två möten med två timmars bilkörning mellan varje. Vi sparar även in på alla kostnader som skulle uppstå med att ge säljarna tjänstebilar. Vi behöver inte heller belasta vår ekonomifunktion med att hantera alla utlägg och kvitton. 

2. Intranät för kommunikation

För att underlätta den interna kommunikationen under företagets snabba tillväxtfas skaffade sig Inyett ett internt system för kommunikation.

Alla medarbetare skickar numera meddelanden till varandra genom systemet och spar avsevärt mycket tid. Det går även att dela filer till varandra i systemet, och det underlättar betydligt enligt Tommie.

3. Nyhetsbrevsystem och marketing automation

För att kunna marknadsföra sitt erbjudande mer effektivt och sprida varumärket investerade Inyett i ett system för att skicka ut nyhetsbrev och marketing automation. Numera arbetar Inyett med automatiserade kundresor, där mottagarna får personifierade e-postmeddelanden och SMS.

- Vi kan kommunicera med våra kunder, presentera dem våra nya erbjudanden. Vi kan också skicka mejl till kunder och bekräfta att vi har fått deras betalning. På så sätt kan vi visa att vi är måna om våra kundrelationer, berättar Tommie.

Tommie lägger till att Inyett hela tiden försöker att digitalisera sin verksamhet och kommer fortsätta göra det även i framtiden. Gärna så ofta de kan, det ligger nämligen i Inyetts natur.

- Vi lär oss mycket på att digitalisera oss själva, det gör det möjligt för oss att också hjälpa våra kunder med deras digitalisering.

Vilket är ditt budskap till andra företagare som befinner sig i samma situation som ni, innan ni blev mer digitala?

- Jag tror det är viktigt att våga. Att man också tar fram en plan och arbetar fram hur man ska genomföra den. När det kommer till digitalisering är det väldigt viktigt att få med alla på tåget, vilket också kan vara den största utmaningen. På något sätt måste man få alla att vara delaktiga och känna att de ska få vara med.

Sammanfattning

Inyetts affärer har gått lysande de senaste åren och företaget har växt markant. För att inte tappa fart i tillväxten behövdes en automatisering, datorisering och digitalisering av processer och rutiner. Genom att införa de olika systemen sparar Inyett tid och resurser som annars skulle gått förlorade i analogt arbete.

Vill du veta mer om hur IT kan hjälpa ditt företag i tillväxtfasen? Ladda ner Koneos guide för att läsa mer om hur IT kan hjälpa er.

Ladda ner vår guide!

 

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen