Koneos blogg

Tillväxt med teknik för att vara i framkant

Peter Hemmingsson

jonas-worksystem-147779-edited.png

Bilinredningar kan ta olika skepnader - och när det kommer till transport- och hantverkarbilar är variationsmöjligheterna närmast obegränsade. Work System utvecklar och säljer serviceinredningar till dessa bilar via webben. Affärerna går lysande, tillväxten är stadig och enligt företaget själv är det IT-tekniken som hjälper ledningen att vara snabbfotad och effektiv.  

[Ladda ner vårt dokument om hur tillväxt och molntjänster hänger ihop] 

Work System startades av två barndomskompisar för åtta år sedan, och har de senaste fem åren ökat sin omsättning från elva till 60 miljoner kronor, utan att gå med förlust ett enda år. Företaget kan dessutom kalla sig "Gasellföretag", en utmärkelse som Dagens Industri delar ut varje år.   

- Det går bra för oss, vi har haft en härlig resa sedan 2009, men vi tänker inte slå oss till ro, de kommande åren siktar vi på internationell expansion, säger Jonas Hallenborg, delägare och utvecklingschef.

Grundstruktur för hantering, planering och genomförande av projekt

För ledningen är det viktigt att vara flexibel och anpassningsbar gentemot kunderna och förändringar på marknaden. Allt för att vara längst fram och inte bara springa med. I det dagliga löpande arbetet använder företaget exempelvis ”att-göra-listor” och delade kalendrar, vilket fungerar bra för de allra flesta medarbetarna.

- Vi har en grundstruktur för hur vi hanterar, planerar och genomför projekt. Vi har tydliga roller om vem som ansvarar för en viss uppgift och en daglig kommunikation med varandra vid löpande projekt och veckoavstämningar vid större projekt med ytterst ansvariga, berättar Jonas.

Work System har egna anläggningar i Jönköping (där allt startade), Stockholm, Göteborg, Norrköping, Örebro, Trestad, Linköping, Växjö, Helsingborg samt i Norge och Finland - samtidigt som man levererar produkter över hela Europa via e-handel. Då är det viktigt med regelbunden uppföljning

- Vi arbetar med att kontinuerligt följa upp våra anläggningar och dotterbolag och är just nu inne i en fas där vi sätter passande nyckeltal för uppföljning. Det dagliga arbetet får inte påverkas negativt av ökade flöden utan här ska internkontroll vara mycket god, säger Jonas. 

Teknik för att vara i framkant

I tillväxtfasen, som Work System utan tvekan befinner sig i, brukar en av de största utmaningarna vara att sälja och att handskas med ökad försäljning. Och även om man har gått från att vara ett litet till medelstort företag så innebär det inte att försäljning enbart ligger på vissa personers ansvar:

- Hos oss är ALLA säljare vilket innebär många resurser när väl ett säljtillfälle kommer, berättar Jonas.

Att IT spelar en stor roll för att kunna anamma ett sådant arbetssätt, råder det ingen tvekan om:

- Vi strävar efter att alltid vara i framkant gällande teknik. Detta för att nyttja fördelarna som teknik har i vår växande organisation i norra Europa, främst gäller det webbaserade lösningar så att vi kan förbli mobila och flexibla, berättar Jonas och lägger till att målet är att standardisera företagets IT eftersom man växer kraftigt och snabbt måste få medarbetare och anläggningar i drift.

På frågan om Work Systems ledning känner att IT hjälper dem att bemästra sina utmaningarna, svarar Jonas både ja och nej: 

- Mer IT kräver mer kunskap och mer av våra medarbetare. Men ny förbättrad teknik är alltid en vinnare i längden och hjälper oss att bli mer snabbfotade och effektiva!

Sammanfattning

Från att ha startat i liten skala i Jönköping har Work System haft en väldigt framgångsrik utveckling de senaste fem åren. Att framgången bygger på IT ligger i sakens natur, eftersom merparten av försäljningen sker via webben. Men även för att bygga interna processer, struktur och transparens har IT varit nödvändigt. Utan den skulle Work System inte kunna stå inför den internationella expansion som man nu planerar för.

Vill du veta hur tillväxt och molntjänster hänger ihop? Ladda ner vårt dokument! 

Ladda ner  "Frågebatteriet för vd:n i expansionsfasen"

 

Topics: Tillväxt, Digitalisering

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen