Koneos blogg

Så påverkar digitaliseringen effektiviteten på arbetsplatsen

Mia Åslander

digitalisering arbetsplats
Vad är en digital arbetsplats för dig? Tänk efter en extra gång och fundera på ett svar som är mer omfattande än att det bör finnas datorer och program för e-post och ordbehandling. Det finns många fler verktyg än så, men innan ni väljer dem bör ni bestämma vad ni vill åstadkomma. Effektiva medarbetare och processer brukar stå högt upp på VD:ns önskelista och i denna artikel ska vi förklara hur den digitala tekniken effektiviserar.

När Avanade släppte sin Global Workplace Study för ganska exakt två år sedan framkom det väldigt tydligt att en digital arbetsplats innebär ett maktskifte från VD:n till medarbetarna. En digital arbetsplats ger frihet under ansvar till individen. Tack vare tillgången till moderna verktyg kan medarbetaren bestämma var han eller hon vill arbeta - hemma, på ett café eller på kontoret. Det betyder att vi som första effekt kan nämna ökad nöjdhet bland medarbetarna

Men vad är förutsättningen för det? Att VD:n överger allt som heter detaljstyrande och petande i detaljer. En ledarskapsstil krävs där företagsledaren litar på sina anställda, på riktigt. Enligt vår egen rapport Från frö-stadiet till mognad och exit passar en sådan ledarstil i stort sett i alla företag som har tagit sig förbi uppstartsfasen. I början av företagets resa krävs det dock att VD:n har kontroll på detaljnivå.

Men tillbaka till medarbetaren som får uppleva mer frihet tack vare en digitaliserad arbetsplats. Den andra effekten som brukar uppstå i samband med digitalisering är en ökad produktivitet. För när en medarbetare får jobba där han/hon önskar vara, då höjs prestationsförmågan - det visar undersökningar från både Sverige och resten av världen. I Avanades fall uppgav 67 procent av respondenterna att produktiviteten i deras företag ökade tack vare digitaliseringen.

Förutsättningen för det? Information måste göras tillgänglig för snabb och enkel åtkomst. Oavsett om medarbetaren är på kontoret, hemma eller på språng.

Mer än hälften (53 procent) av deltagarna i Avanades undersökning uppgav att medarbetarnas engagemang ökade tack vare digitaliseringen. Förklaringen till detta ligger enligt mig i den redan nämnda upplevda friheten - i kombination med den ökade produktiviteten. När en medarbetare märker att man lyckas slutföra en arbetsuppgift på tåget på väg hem, och att man kan visa resultatet för sin chef innan deadline, så ger det en inre kick. Vilket leder till mer engagemang!

Den sista effekten som bör nämnas i samband med digitaliserade arbetsplatser är i första hand något som individen inte brukar känna. Det rör sig om ökade intäkter. 43 procent av deltagarna i Avanades undersökning uppgav intäktstillväxt som direkt resultat tack vare digitala verktyg, processer och mer produktiva medarbetare.

En av våra underleverantörer har Growth - Profit - Fun som värdeord, och oavsett hur man väljer att se på sammanhanget mellan dessa så går de hand i hand. Medarbetare som har roligare på jobbet bidrar till tillväxt och intäkter - och tvärtom.  

Sammanfatting

Digitala arbetsplatser har nöjdare medarbetare som arbetar mer produktivt och som samtidigt engagerar sig mer. Som resultat i detta kan företaget räkna med ökade intäkter.

Vilka är dina utmaningar? Vet du vilken fas i utvecklingen ditt företag befinner sig i? Ladda ner vår rapport och läs om frö-stadiet, uppstart, expansion och mognad/exit.

Ladda ner vår rapport!

 

Topics: Digitalisering

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen