Koneos blogg

Så fungerar sakernas internet (IoT) för små och medelstora företag

Micael Corneliusson

Träningsarmband

Idag kan vi styra belysningen därhemma via vår smartphone. Det finns kylskåp som kan skicka bilder på innehållet, och så finns det även stekpannor som berättar när det är rätt temperatur för matlagning. Samlingsnamnet för alla dessa produkter är sakernas internet (eller Internet of Things, IoT). I tillverkningsindustrin används sakernas internet redan idag, och även små och medelstora företag kan dra nytta av IoT. Exakt hur handlar detta inlägg om. 

[Ladda ner vår guide till hur IT kan hjälpa ditt företag i tillväxtfasen!]

IoT-föremålen är designade för att ge användaren ett bekvämt och personifierat användande samtidigt som de samlar in data. De är anslutna till internet och låter användaren samla in data för att kunna personifiera användandet. Data skickas också till tillverkaren av produktens tillverkare som kan använda den för att skräddarsy erbjudanden till kunden. Ett exempel är träningsarmband och klockor som mäter aktiviteter, sömn och vikt. Tillverkaren kan då ta del av data för att vidareutveckla produkten och också designa ännu mer riktade produkter.

Sakernas internet har till och med spridit sig till städer som investerar i smarta gatlampor och trafikljus som samlar data över deras energiförbrukning för att kunna effektiviseras. 

Varför är sakernas internet viktigt?

Det största inom sakernas internet idag är röstaktiverade högtalare med artificiell intelligens (som vi tidigare har skrivit om). Redan om fyra år kommer det enligt bedömare finnas 244 miljoner röstaktiverade IoT-produkter i hushåll.  Exempelvis finns det idag funktioner som låter oss kolla vårt banksaldo och betala räkningar genom Amazon Alexa. 

IoT-produkter förekommer inte endast inom slutkonsumenternas vardag utan är även inom B2B. Transport, hälsa, energi och tillverkningsindustrier är de branscher som har anammat sakernas internet till störst grad i nuläget. De flesta företag som arbetar med maskinteknik och logistik använder sakernas internet för att övervaka att deras arbetsplats är effektiv och så felfri som möjligt när det gäller processerna. Sjukvården använder också IoT-produkter för att övervaka och samla in data från patienter.

Hur kan små och medelstora företag använda sig av sakernas internet?

  • I stort sett kan alla små och medelstora företag implementera röstaktivering som en del i deras marknadsföring och kundkontakt. 
  • Företag inom tillverkningsindustrin bör utveckla en produkt för att samla in data. Detta för att sedan vidareutveckla produkten och skapa skräddarsydda lösningar åt kunderna. 
  • IoT-produkter kan också effektivisera den interna verksamheten. Det finns många leverantörer på marknaden som kan hjälpa företag att börja samla in data och börja analysera för effektivisering och vidareutveckling.

Oavsett vilken väg ni väljer så kommer den bädda för tillväxt och expansion.

Sammanfattning

Sakernas internet är samlingsnamnet för produkter som är smarta och uppkopplade till internet. Produkterna samlar in användardata för att kunna personifiera användandet så mycket som möjligt. Små och medelstora kan redan idag investera i IoT-produkter för att effektivisera sin verksamhet, eller för att ta sin marknadsföring och kundkontakt till nästa nivå.  

Vill du veta mer om hur IT kan hjälpa ditt företag? Ladda ner VDn:s guide till hur IT kan hjälpa till i tillväxtfasen!

Ladda ner vår guide!

Detta är den första delen i vår serie om Framtidens teknologi för små och medelstora företag. Precis som de två andra grundar den sig på detta inlägg från Hubspot.

Topics: Tillväxt

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen