Koneos blogg

Så blir expansionen av ditt företag riktigt lyckad

Micael Corneliusson

expandera-koneo-175505-edited.png

När tillväxten av ditt företag accelererar allt snabbare, är det förmodligen dags att gå över till nästa fas i utvecklingen. Det är tid att expandera, något som kan kännas skrämmande för många entreprenörer. Därför presenterar vi i denna artikel ett antal ovärderliga tips för en framgångsrik expansion.

[Ladda ner vår guide om expansionsfasen och hur IT kan hjälpa till]

Tipsen kommer från David William, som på sajten smallbiztrends.com regelbundet skriver om utmaningar och hjälpmedel för småföretagare. 

1) Undersök marknaden och nischa dig

De flesta stora företag har byggt sin framgång genom att hitta en nisch. Pepsi hade exempelvis länge ett underläge gentemot Coca-Cola tills de hittade sitt segment och började fokusera på en ung generation som ville "ha kul". Idag annonserar Pepsi med popstjärnor och andra förebilder för de unga - en strategi som har hjälpt dem att växa till en tungviktare på läskmarknaden. På samma sätt marknadsför Red Bull sina energidrycker för en ung, äventyrsorienterad målgrupp - och där är de i stort sett konkurrenslösa.

2) Ansök om finansiering av dina expansionsplaner

Analysera din ekonomiska situation för att se om du har tillräckliga medel för att expandera. Du bör även ha utgifter åtanke som gäller den dagliga driften, som att rekrytera och behålla nya anställda.

Vi har tidigare skrivit om möjligheten att söka stöd från staten. Detta är en källa som många företagare ofta missar, så jag vill återigen tipsa om affärsutvecklingscheckarna.

3) Diversifiera din produkt och / eller tjänster

Tweaka din befintliga produkt eller tjänst så att den attraherar nya kundgrupper som du har identifierat. Som ett alternativ kan du också lägga till en ny produkt eller tjänst och börja marknadsföra den till dem. På detta sätt öppnar du upp för att marknadsföra och sälja i ett nytt territorium. Genom att diversifiera behåller du också din befintliga kundbas och skapar flera inkomstmöjligheter som ofta kan täcka upp för eventuella säsongsdippar - och på så sätt ökar försäljningen och vinsten.

Ett vanligt sätt att diversifiera företag är att sälja kompletterande tjänster eller starta konsultverksamhet. Om det går riktigt väl, kan du behöva starta ett kontor på en ny geografisk plats för att serva din nya (och befintliga) marknad.

4) Använd ny teknik för att vara konkurrenskraftig

Teknikutvecklingen kan antingen hjälpa företag att växa eller sätta käppar i dina expansionshjul. Till exempel kan en uppgradering och modernisering av ditt kontor med ny, avancerad teknik öka effektiviteten. Se till att inte vara sist ut när det gäller att utvärdera ny teknik, som till exempel moderna affärssystem.

Så försök att hålla koll på teknikutvecklingen och bestäm vilken typ av teknik som passar din verksamhet. "Early adopters" i ditt företag kan vara dina vägvisare. Om du inte har någon sådan bland dina anställa, rekommenderar jag att ta hjälp av en partner.

Sammanfattning

Att expandera är inte enkelt, men med rätt taktik kan denna fas bli riktigt lyckad. Det gäller att göra sin hemläxa, söka stöd och diversifiera sitt erbjudande. Sist men inte minst är det vitalt att ta hjälp av modern teknik.

Vill du veta mer hur expansionsfasen går till och vilken hjälp IT kan erbjuda? Ladda ner vår guide!

L

 

Topics: expansion

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen