Koneos blogg

Så behåller du kostnadskontroll på din IT-miljö

Mia Åslander

kostnadskontroll-it.jpg
Ekonomi och full koll på siffror är kanske inte området som alla entreprenörer älskar mest. Men oerhört viktigt oavsett vilken fas företaget befinner sig i. En modern IT-miljö hjälper dig att effektivisera och automatisera stora delar av ditt arbete och kan därför vara väl investerade pengar. 

Ett litet företag startar inte sällan i en liten lokal eller i ett garage som inte kostar många kronor. Men så fort ditt företag börja växa och du behöver både personal och plats, kan kostnaderna snabbt dra iväg. Ett bra ledord bör alltid vara sparsamhet men du ska heller inte snåla in på precis allt. En bra IT-miljö kan till exempel hjälpa dig att effektivisera stora delar av ditt arbete. Genom att hålla koll på kostnaderna och lära dig vilka behov just ditt företag har när det kommer till IT så får du mest valuta för pengarna. Här är fyra tips som hjälper dig att behålla kostnadskontrollen på din IT-miljö: 

1. Satsa på plattformar som garanterar tillgänglighet

Koll på ekonomin säkras på bästa sätt genom plattformar som garanterar tillgänglighet. Det innebär att alla kan arbeta i samma system och informationen blir enkelt tillgänglig för alla som behöver den. Datan sparas inte på svårtillgängliga servrar och leverantören kan dessutom garantera säkerhet för din information (vilket är en viktig aspekt att ha i åtanke då IT-attacker tyvärr blir allt vanligare idag). När allt blir tillgängligt för alla skapas också transparens och sökbarhet för alla anställda. 

2. Skippa egna servrar

Även om kostnaden för egna mejlservrar inte är det som är dyrast när ditt företag ska utveckla sin IT-miljö så är det ändå en kostnad. Framför allt brukar det kosta ganska mycket initialt när servrarna ska införskaffas. Denna utgift försvinner dock om du istället väljer en molntjänst!

3. Undvik gratisprodukter - de riskerar onödiga utmaningar

Många gillar gratisprodukter och det är inget fel i sig. Speciellt när kostnaderna behöver hållas nere så kan gratis locka lite extra. Men med gratisprodukter kommer ofta utmaningar som ditt företag kan klara sig utan. Det blir svårt att ha koll på var informationen lagras, det finns sällan en pålitlig support och det blir ofta problem med integration och kompatibilitet. Satsa istället på skalbara plattformar även om de kostar pengar.  

4. Skapa mobilitet

En modern IT-miljö skapar en större flexibilitet för både dig som VD och dina medarbetare. Det gör att ni kan jobba var ni vill och när ni vill. Det enda som krävs dock är  en internetuppkoppling. Mobilitet i sin tur ökar dina medarbetares nöjdhet eftersom många idag uppskattar flexibla arbetsplatser. Modern IT gör det också möjligt att hålla möten via videokonferenser och chattfönster utan att du behöver investera i dyra hårdvaror. Sist men inte minst håller nya mötessätt nere resekostnader.

Sammanfattning

Att starta ett företag utan pengar är ingen lätt match, det är faktiskt nästintill omöjligt och i takt med att ditt företag börjar växa kan kostnaderna lätt dra iväg. Men det finns vissa saker som du inte ska snåla in på, eller skippa helt.

En smidig IT-miljö hjälper dig att effektivisera och automatisera stora delar av ditt arbete vilket blir mer lönsamt i längden. Även om det till en början kan kännas som en stor kostnad så finns det flera saker att tänka på för att hålla kostnadskontroll på din IT. Se till att du inte betalar några onödiga utgifter och att din information säkras.

Är ditt företag i tillväxtfasen och vill veta mer om hur IT kan hjälpa er att effektivisera stora delar av ert arbete? Ladda ner VD:ns guide till tillväxt här.
Ladda ner VD:ns guide till tillväxtfasen  och hur IT kan stötta

Topics: IT

Koneo – vi gör IT enklare

Koneo är en helhetsleverantör av IT- och dokumentlösningar. Vi finns alltid nära, med fler än 400 medarbetare på mer än 30 platser över hela landet. Tillsammans kan vi erbjuda det stora företagets fördelar med support, specialistkompetens och effektiva tjänster. Läs mer på koneo.se

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen