Koneos blogg

Låt 2018 bli året då du förverkligar dina tillväxtdrömmar, VD!

Micael Corneliusson

2018

Ni som följde nyheterna i slutet av förra året kanske såg rubrikerna - "IMF ser fortsatt stark svensk tillväxt", "LO spår treprocentig BNP-tillväxt" och "Fler nya jobb – sysselsättningen ökar". Visst är förutsättningarna så goda som någonsin att äntligen ta sitt små- och mellanstora företag till nästa nivå. I denna artikel ska vi tala om för er hur ni gör.

[Ladda ner VD:ns guide till tillväxt och hur IT kan hjälpa till!]

För visst är det så, mitt i alla glädjerubriker kunde man läsa att sysselsättningen skulle kunna öka ännu mer i Sverige. Med andra ord finns det företagare som står kvar på perrongen medan andra redan sitter på tåget som tuffar iväg. Här är mina 3 tips till dig som också vill ombord:

1) Satsa på digitalisering och automatisering

Med risk för att jag har sagt det förut, men tiden är inne för att slänga alla papper som brukar samla damm (på kontoret, fabriksgolvet, i servicebilen, i detaljhandeln...). Och inte bara det, genom långsiktig digitalisering och användning av digitala verktyg som samverkar över flera plattformar kan nya tjänster lanseras. Och helt plötsligt kan små och medelstora företag konkurrera på en global marknad. 

– Jag vill med kraft sparka in en öppen dörr och slå fast att automatisering och digitalisering är en förutsättning för tillväxt, sysselsättning och välfärd, säger en av talespersonerna hos managementkonsulterna McKinsey till Computer Sweden

Automatisering i sin tur avlastar människan, tar över arbetsuppgifter och minskar risker. Samtidigt höjer den effektiviteten i hela bolaget. De anställda kan fokusera på det de är bäst på och gemensamt bidra till att bygga företagets framtid. Bättre jordmån för att växa sitt företag finns inte! 

2) Bli en så attraktiv arbetsplats som möjligt

Det kanske låter som en paradox, men mitt i digitaliserings- och automatiseringsvågen krävs det arbetskraft. Fler än någonsin faktiskt, menar experterna. Jag vill inte tala om "arbetstagarens marknad", men kampen om de kvalificerade medarbetarna är i full gång. Och i denna kamp rustar sig företagen för att bli så arbetsgivarvänliga som möjligt. Varför skulle någon söka jobb hos er, om ni sitter med en föråldrad IT-miljö?

Kraven från Generation X, Y och Z är glasklara, och även medarbetarna i den "yngre medelåldern" (hoppas ingen känner sig träffad...)  uppskattar flexibilitet och mobilitet. Jag kan nämna ett exempel ur min egen vardag: Jag hade ett möte med en underleverantör via webblänk, men ingen möjlighet att vara på kontoret. Så jag slank in på ett café, körde mötet där i samma kvalitet som på kontoret, men med skillnaden att cappuccinon där smakade mycket godare. Det krävdes ingen avancerad teknik, bara en laptop och ett fungerande wifi.  

3) Sluta sälja - börja hjälpa

I slutändan handlar allt om att nå fler kunder, eller hur? Men arbetet att nå ut till kunderna ska inte bedrivas på det gamla "kom och köp"-viset. Anledningen till detta är att inte bara företagen blir mer och mer digitala, utan även kunderna. Fråga dig själv om du svarar i telefon lika frekvent som tidigare när någon med okänt nummer ringer dig.

Visserligen kunde man inte se numret i de riktigt gamla telefonerna, men fenomenet som förändrat kundernas beteende mest de senaste åren stavas internet i allmänhet och Google i synnerhet. Kunderna, oavsett om det rör sig om affärskunder eller slutkonsumenter, utbildar sig själva i sin kunskapsresa mot ett köpbeslut. Och då måste ditt företag finnas där, VD! Vare sig det är i annonsform eller i de organiska ("ärliga") sökträffarna. 

Detta blogginlägg är ett exempel på ovan. Istället för att ställa mig på torget och skrika "jag vet allt om hur du får ditt företag att växa", delar jag med mig av mina råd på ett mer subtilt, men ärligare sätt.

Sammanfattning

Tiden är inne för att växa sitt företag, och utnyttja de positiva vindarna som blåser. Genom digitalisering och att utnyttja moderna verktyg samt genom att anamma ett kundcentrerat arbetssätt kan även små och mellanstora aktörer vara med på en spännande resa. Låt 2018 bli ert succéår, VD

Glöm inte att ladda ner VD:ns guide till tillväxt och hur IT kan hjälpa till!

Ladda ner vår guide! 

Topics: Tillväxt, Digitalisering

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen