Koneos blogg

IT-chefens guide till molnet

Mia Åslander

Affärsman tänker inför ett moln

Du som IT-chef har förmodligen förstått att det finns en mängd fördelar med att använda sig av molntjänster. Men du kanske känner dig osäker kring vad molnet egentligen innebär? Den här artikeln bygger på Microsofts text ”What is cloud computing?” och här nedan sammanfattar jag de viktigaste punkterna.

Kort sagt handlar molntjänster om att sätta upp sin IT-miljö via nätet. Det kan röra sig om servrar, lagringsutrymme, databaser, nätverk, mjukvara och mycket mer. Tekniken som möjliggör molntjänsterna uppfanns för cirka tio år sedan, medan den kommersiella användningen bland företag slog igenom för bara två-tre år sedan. I dag använder företag med olika bakgrund och storlek molnet, och det kan röra sig om både små startups och globala jättar till myndigheter och ideella organisationer. Användningsområdena för molnet är många: 

  • Lagring, säkerhetskopiering och återställande av data
  • Hosting av webbplatser
  • Streaming av ljud och video
  • Användning av mjukvara "on demand"
  • Dataanalys för att urskilja beteendemönster och göra prognoser 

5 argument för att satsa på molntjänster

1) Låga kostnader

Som molntjänstkund slipper ditt företag köpa dyra licenser för hårdvara, servrar och mjukvaror. Ni slipper betala för el och kylning av serverrummet/-hallen, och du som IT-chef slipper anställa personal som tar hand om drift och uppgradering av infrastrukturen. Ni hyr resurser och betalar för dem när de behövs. Väljer du som IT-chef att bygga din infrastruktur på detta sätt betalar ni en fast månadsavgift och slipper betala de relativt höga ingångskostnaderna.

2) Tillförlitlighet

Säkerhetskopiering och återställning av data blir enkelt och billigt, eftersom informationen speglas på flera redundanta platser i molnleverantörens nätverk. 

3) Enkel skalbarhet

Med en molntjänst kan ni som företag enkelt skala upp och ner er IT-kapacitet. Ni anpassar resurserna till antalet användare på ett enkelt sätt. Med bara några klick lägger ni till/tar bort användare, ökar/sänker lagringsutrymme samt bandbredd. 

4) Hög prestanda

De största molntjänsterna körs i stora datacenter, och dessa uppgraderas regelbundet med den senaste generationen av snabb och effektiv hårdvara. Lagring och överföring går snabbt och ni åtnjuter dessutom fördelarna med att vara stordriftskund. 

5) Produktivitet

Fysiska datahallar kräver i vanliga fall mycket arbete med hårdvara, mjukvaror och andra tidskrävande sysslor inom IT-management. Med en molntjänst försvinner alla dessa uppgifter och IT-avdelningen kan jobba med projekt som genererar affärsvärde i form av intäkter och smartare processer. 

3 olika typer av molntjänster

Molntjänster kan upphandlas på tre olika sätt: infrastruktur som en tjänst (infrastructure as a service, IaaS), plattform som en tjänst (platform as a service, PaaS) och programvara som en tjänst (software as a service, SaaS).

- IaaS handlar om att få tillgång till servrar och/eller virtuella maskiner, lagring, nätverk och ett operativsystem. Leverantören ansvarar för att ni som kund ska få den prestanda och den skalbarhet som avtalats. Det är den mest grundläggande molntjänstkategorin.

- PaaS bygger på IaaS. Med en PaaS får kunden en datamiljö för att utveckla, testa och leverera program. Med PaaS kan utvecklare snabbt skapa webbapplikationer eller mobila applikationer, utan att behöva ta hand om den underliggande infrastrukturen som krävs för utveckling.

- Till skillnad från IaaS och PaaS handlar SaaS om att leverantören ansvarar för hela leveransen inklusive uppdateringar. Leverantören ansvarar också för underhåll och säkerhet. Som kund betalar ni per användare och månad och molnleverantören hostar och hantera programmet och dess underliggande infrastruktur. 

Sammanfattning

Användningsområdena för en molntjänst är många, och bland argumenten för att satsa på molntjänster är låga kostnader, tillförlitlighet, skalbarhet, prestanda och produktivitet.

Molntjänster kan upphandlas på tre olika sätt – IaaS, PaaS och SaaS, och det är ditt företags behov som bör ligga till grund för vilket val som passar er bäst.

Vill du veta om molnet är något för just er? Ladda ner vår guide med 13 frågor för dig som vill se över sin IT-miljö.

Ladda ner din checklista här!

 

Topics: IT

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen