Koneos blogg

Forskare: IT en förutsättning för småföretagens tillväxt och expansion

Mia Åslander

IT-tillvaxt-expansion-024476-edited.png
Många småföretagare är vad man på modern svenska kallar "doers". Det betyder att de gillar när saker och ting händer - när de får köra på och lösa problem. Att planera två-tre år framåt ligger inte högst på deras agenda. Detta ad hoc-tänkande märks inte minst i sättet som dessa entreprenörer löser administrationen på. Investeringar i teknik och IT är eftersatta, vilket inte sällan ställer till problem när företaget ska växa. Men forskare har bevisat att IT är en förutsättning för tillväxt och expansion.

Beviset finns att läsa i artikeln The Five Stages of Small Business Growth, som skrevs av Neil C Churchill, professor vid UCLA och professor emeritus i entreprenörskap vid universitetet i Fontainebleau, Frankrike. Hans forskning är på inget sätt nytt (artikeln publicerades i Harvard Business Review redan 1983), men för alla som famlar efter svaret på frågan varför företaget inte växer, är det högintressant läsning.

När ett företag är ungt och befinner sig i det tidiga stadiet av sin utveckling är det entreprenörens förmåga att utföra och leverera som är avgörande för verksamheten. Småföretag byggs ofta kring entreprenörens talanger: förmågan att sälja, producera, uppfinna och så vidare. Denna faktor är således av största vikt. Ägarnas förmåga att delegera är dock inte alls viktigt, eftersom det finns relativt få anställda (eller inga alls) som det ska delegeras till.

Betydelsen av IT ökar gradvis när tillväxttakten ökar

När företaget växer, anställs det personal för att hjälpa till med försäljning, produktion eller marknadsföring, och de stöder först entreprenörens färdigheter, för att sedan avlasta honom eller henne helt. Samtidigt måste ägaren lägga ner mindre tid på att "göra" och mer på administration och tidshantering. Han eller hon måste se till att det arbete som utförts via andra människor ökar, vilket innebär att delegera. Många grundares oförmåga att släppa saker, att helt låta bli att "göra" och att börja delegera förklarar att många företag misslyckas i tidiga stadier.

Betydelsen av människor, planering och system (däribland IT) ökar gradvis då företaget fortskrider från långsam initial tillväxt till snabb tillväxt. Dessa resurser måste förvärvas i förväg, redan innan tillväxtstadiet så att de är på plats när de behövs, påpekar Neil C Churchill.

Så därför skriver forskaren att entreprenörer måste ställa sig många frågor i förväg, och en av de viktigaste är: 

Har jag nu, eller kommer jag snart, ha tillgång till rätt system som tillåter mig att hantera behoven som ett större, mer diversifierat företag, har?

Sammanfattning

Att kunna ta sitt företag från litet till stort och att kunna starta en tillväxtresa beror inte bara på entreprenörens förmåga att delegera. Han eller hon måste också ha systemen på plats för att kunna administrera. Detta konstaterades redan för över 30 år sedan, och denna sanning råder än idag.

Vill du läsa mer om företag, deras utveckling från idé till expansion? Då rekommenderar jag vår rapport Från frö-stadiet till mognad och exit som du kan ladda ner här nedan.

Ladda ner vår rapport!

Topics: Tillväxt

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen