Koneos blogg

Expansion och innovation tack vare digitala verktyg

Micael Corneliusson

Pontus Upptec

Varje år betalar försäkringsbolagen flera miljarder i skadeersättningar. Men värderingen av skadan påverkas i mångt och mycket av handläggarens subjektiva bedömning. Det har Malmöföretaget Upptec insett och utvecklat en tjänst som ser till att värderingarna blir trovärdiga och rättvisa. Idag befinner företaget sig i en spännande expansionsfas, och för att klara den tar alla anställda mycket hjälp av IT-teknik.

L

Upptec grundades år 2006 av Pontus Hemby. Företaget har de senaste fem åren ökat sin omsättning från tre till närmare elva miljoner, och stadigt gått med vinst. En utveckling som i år uppmärksammades av Veckans Affärer, som listar Upptec som ett av Sveriges "Superföretag". Förklaringen till denna framgång är enkel, enligt Pontus:  

- Vår produkt är ju otroligt nischad. Detta är något som vi kommer att hålla fast vid under vår fortsatta expansionsresa. Så vi koncentrerar oss på att vi vara bäst på det vi gör och kommer vara försiktiga när det gäller att lägga till nya produkter.

Börjar ta fart nu

- Försäkringsbranschen ligger efter i digitaliseringen mot sina kunder. Men vi känner att det under sista året har hänt mycket. Hela branschen håller på att ta fart och vi är ju aktiva i olika kanaler så att potentiella kunder lätt hittar oss när de söker på begrepp som claim automation, berättar Pontus.  

Det nyaste projektet som Upptec är inblandat i är en internationell expansion. För 3-4 månader sedan fälldes beslutet att gå ut i Europa.

- Vi gick ihop med Business Sweden, alltså gamla Exportrådet och gjorde en plan. Största frågan var om branschen jobbar på samma sätt som i Sverige. Och ganska så snart insåg vi att försäkringsmarknaden ser likadan ut i hela Europa.

Försäljning genom målinriktade insatser

I expansionsfasen brukar en av de största utmaningarna vara att hitta nya kunder. Här har Upptec valt en taktik som går ut på att noga sikta in sig på viktiga prospects:

- Vi kikar på fem-sex aktörer i varje land. Detta tillsammans med Business Sweden, som sedan ringer som representant för Sverige. Men det är vi som väljer ut vilka vi vill träffa.

Inför mötet gäller det dock att samla på sig så mycket fakta som möjligt. Då är digitala verktyg och medier som LinkedIn väldigt användbara, menar Pontus:

- Det gäller även att kolla upp personerna som man ska träffa i detalj.

Uppföljning och analys säkrar Upptecs medarbetare via ett CRM-system. Enligt Pontus har de stor nytta av det, inte minst för att Upptecs säljcykler är väldigt långa, och kan ta upp till ett år. 

- För oss är det dessutom viktigt att säljstödet ligger i molnet, påpekar Pontus. 

Styr med liten "headcount"

När man tittar på Upptecs utveckling och affärsmässiga storlek idag, kan man inte undgå att slås av att företaget enbart har tio anställda. Och då är sju av dessa tio anställda enligt Pontus engagerade i projekt som gäller framtida marknader och expansion. Vilket borgar för en hög effektivitet i styrning av de existerande kunderna.

Vi byggde vår digitala resa allt eftersom. Vi har gått igenom alla faser i samband med den tekniska utvecklingen, säger Pontus som trots att han inte är någon "digital native" - Pontus är 54 år gammal - är en väldigt digital entreprenör: 

- Jag älskar programvaror - och har alltid legat långt framme. Man blir mer välorganiserad och kan ägna sig mer åt innovation när man utnyttjar IT på rätt sätt.

Vilken är hans hälsning till andra företagare då?

- Se till att säkerställa att verkligen veta vad ni säljer och vilka som är era konkurrensfördelar. Varför ska kunden välja er produkt och inte någon annan? Vilka är era argument?

Sammanfattning

Precis som andra företagare som vi pratat med, har Upptec med Pontus Hemby i spetsen utvecklat sin verksamhet genom att hitta en nisch och klok omvärldsbevakning. Digitala verktyg har alltid funnits med på resan, och nyttjandet av dessa har både skapat ordning och reda samt frigjort tid för innovation.

Vill du veta vilka frågor du bör ha koll på när du vill bedriva tillväxt med hjälp av IT? Ladda ner vår guide som våra säljare använder sig av! 

L

 

Topics: Digitalisering, expansion

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen