Koneos blogg

"Alla företag kan dra nytta av digitala möjligheter"

Mia Åslander

Emil Sunvisson

Som småföretagare är det extremt svårt att få finansiering. Bankmarknaden domineras av fyra jättar som är "stora, trötta och tröga", enligt Qred:s VD Emil Sunvisson som erbjuder företagslån upp till ett visst belopp. Och just genom av att dra nytta av denna nisch har Qred vuxit från 0 till 20 anställda och en verksamhet som omsatte 13 miljoner under Q2/2017. Men utan ett digitalt tänk hade företaget inte klarat denna sagolika tillväxt.

När vi når Emil Sunvisson, är det fredag eftermiddag och enligt honom "lite lugnare" i tempot. För att vara VD för ett internationellt företag (Qred finns i fyra länder) är han extremt lätt att få tag på. Det tar inte mer än ett samtal och så är man framme vid honom. 

- Jag är tillgänglig och räds inte samtal med arga kunder. Det är de som jag verkligen vill prata med. Men som tur är har vi i överlag väldigt nöjda kunder, berättar Emil.

Hittade en nisch

- Jag kände att det fanns en nisch som kunde erövras. Bankmarknaden domineras av fyra stora, trötta och tröga jättar. Deras affärer präglas av manuella processer, fysiska möten och annat som drar ner tempot för småföretagare som behöver ha svar snabbt, säger Emil när han berättar om hur han lanserade Qred.   

Företaget startade våren 2015. Idag, 2,5 år senare finns Qred i 4 länder, har 20 anställda och omsätter ett tvåsiffrigt miljonbelopp varje kvartal. Vilket inte betyder att Qreds ledning är nöjd. Istället drivs man av ständiga expansionstankar. 

När det gäller att hitta nya kunder, är det först och främst marknadsföring som gäller.

- Vi hittar kunder på taktisk basis. Vi jobbar med online-marknadsföring, och där kan man se vad varje kanals kostnad samt hur lång tid det tar att få avkastning på investeringen. För oss är det extremt viktigt att kunna mäta.

Samtidigt får Qred in många kunder via rekommendationer. Emil konstaterar att "en nöjd kund är din bästa ambassadör", men även att de låneansökningar som kommer in via rekommendationer är de bästa. Detta eftersom han känner att någon då har gått i god för Qred.

De som är i behov av ett företagslån är i "action mode", De hittar oss exempelvis via sökmotorer.

Analys och omvärldsbevakning är a och o

På frågan om hur man hittar nya marknader svarar Emil Sunvisson att Norden är "unik" eftersom hela Norden är långt framme i det digitala området. Alla har ett bank-ID, och dessutom präglas Sverige av en hög öppenhet gentemot långivare. Så när det gäller att ta sig in i nya marknader måste de uppfylla vissa kriterier:

- Hur många småföretag finns det? Hur analogt är landet? Är marknaden mogen för vår produkt? Vi analyserar och bestämde oss till exempel för att Tyskland inte är rätt marknad för oss på grund av att näringslivet där fortfarande är väldigt analogt.

Med andra ord är analys och omvärldsbevakning a och o för Qred. Emil berättar att Qred lägger mycket tid på att samla rätt info, som exempelvis realtidsdata. På kontoret finns skärmar som visar nyckeltal.

- Kan man mäta och visa så kan man visa hur man går framåt, säger Emil.

Frigör tid för innovation

Eftersom Qred är en aktör som kommit på en helt ny tjänst kan det utifrån sett verka osannolikt att företaget fortsätter att innovera. Men så är inte fallet. Emil Sunvisson menar att innovation behövs konstant.

- Varje dag är som ett A/B-test. Vi kommer på olika sätt att kommunicera. Det måste finnas tid för innovation och förbättringar. Och vi testar gärna och gör fel. Förresten en grundinställning som jag uppmuntrar alla företagare till.

Vill slå ett slag för digitala verksamheter

Från online-marknadsföring till omvärldsbevakning med hjälp av verktyg - Qred har bäddat för sin tillväxtresa genom att så mycket som möjligt överge analoga processer. Och eftersom Qreds kunder ofta inte är på samma nivå, hamnar Emil Sunvisson ofta i samtal om digitalisering. Hans inställning är glasklar:

- Alla företag kan dra nytta av digitala möjligheter. Som till exempel möjligheten att ta ut bättre priser. Eller att få nöjdare kunder. Jag skulle absolut rekommendera alla att jobba med CRM, och kommunicera med kunderna så att man gör sig påmind. Om du exempelvis är målare, skicka bilder och berättelser från dina senaste projekt. Eller tala om ifall du använder dig av nya färger!

Sammanfattning

Genom att hitta en nisch, omvärldsbevaka och ständigt uppfinna nya saker har Qred klarat en tillväxtresa som få företag kan mäta sig med. Och grundstenen till detta ligger i ett nytt arbetssätt där IT spelar en central roll.

Vill du veta vilka hur molntjänster och tillväxt hänger ihop? Ladda ner vårt dokument!

 

Ladda ner  "Frågebatteriet för vd:n i expansionsfasen"

Topics: Digitalisering

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen