Koneos blogg

5 tankar från ledare om expansion - och hur du använder dem

Micael Corneliusson

5 tankar om expansion

Om det finns en sak vi vet om småföretag, så är det att de fokuserar på tillväxt. När mjukvarutillverkarna Salesforce frågade entreprenörer och småföretagare, berättade drygt 70 procent att de satsar på expansion under de kommande 12 månaderna. Vi vill inspirera och delar här med oss av våra favoritcitat som kommer att hjälpa dig i din väg framåt.

[Ladda ner vår guide om expansionsfasen och hur IT kan hjälpa till]

 

"Growth is never by mere chance; it is the result of forces working together."

— James Cash Penney, grundare av JC Penney

Varuhuskedjan JC Penney finns i nästan varje förortsgalleria i USA. Flera generationer av amerikaner har köpt sina kläder hos "JC", från barnsben till pensionärsåldern. Varuhusen har expanderat över hela USA, och även om den dagliga verksamheten på senare år har kämpat med vikande försäljningssiffror, så går det inte att blunda för den makalösa framgången som grundaren och namngivaren har bäddat för. Hans framgångsrecept stavas samarbete.

Vi på Koneo tolkar det som att hela företagskulturen måste andas transparens och för att kratta manegen för detta behövs en informationsspridning och -lagring som gör att alla kan komma åt det som ska kommas åt. Med andra ord, molntjänster.

 

“The only strategy that is guaranteed to fail is not taking risks.”

— Mark Zuckerberg, grundare av Facebook

Mannen som gav oss fenomen som likes, kommentarer, intressegrupper och återupptagen kontakt med barndomskompisar har alltid gått sin egen väg. Historien om Facebooks tidiga år är kantad av svettiga timmar kring förhandlingsbord, forna affärsvänner som helt plötsligt blivit bittra konkurrenter och ett och annat djärvt beslut. 

Kanske ligger det i hans "produkts" natur, men Zuckerberg och hans kollegor har jobbat digitalt från första stund. Han har medvetet undvikit att dra på sig höga initialkostnader och siktat på att enkelt kunna skala upp när det väl var dags för det. Återigen - en flexibel IT-miljö fanns alltid i bakgrunden (och finns där än idag).

 

“Happy employees lead to happy customers, which leads to more profits.”

— Vaughn Aust, Executive Vice President, MarketStar

Försäljning är vitalt för att kunna växa och expandera - och MarketStars affärsidé är att tillhandahålla dedikerade säljorganisationer till företag som själv varken hinner eller vill anställa. 

Men när det väl kommer till rekrytering, är det viktigt att få rätt anställd på rätt plats. Med andra ord gäller det att vara en attraktiv arbetsgivare. Ett tema som vi på Koneo har skrivit mycket om tidigare, men vi upprepar gärna vårt huvudargument: Varför skulle någon söka jobb hos er, om ni sitter i en föråldrad IT-miljö? 

 

“The greatest thing in this world is not so much where we stand as in what direction we are moving.”

— Johann Wolfgang von Goethe, författare och politiker

Fråga vilken tysk som helst om Goethe, och du kommer antingen få en stor suck eller ett uppmuntrande leende som reaktion. Men dramat kring Faust har Goethe påverkat århundraden efter sig, och än idag diskuteras hans betydelse för vår tid. Också eftersom han har lämnat efter sig så många minnesvärda citat. Meningen vi har valt ovan visar vikten av att aldrig nöja sig med status quo, utan att hela tiden tänka framåt.

För entreprenören betyder detta att inte sysselsätta sig för mycket med administration och andra arbetsmoment som enbart tar tid. Automatisera och digitalisera så att du kan lägga all tid på framtiden!

   

“Motivation is the catalyzing ingredient for every successful innovation.”

Clayton Christensen, professor i ekonomi vid Harvard

Ännu ett citat om motivation, som vid närmare eftertanke går hand i hand med glädje på jobbet. Men vi upprepar oss inte, utan vill bara påpeka att det inte bara räcker att erbjuda rätt verktyg och miljö, utan det gäller också att fylla arbetsvardagen med mening. Framför allt om man vill anamma arbetssätt i stil med "frihet under ansvar". 

 

Sammanfattning

Samarbete, riskbenägenhet, glada och motiverade medarbetare samt en inställning om att aldrig nöja sig med det uppnådda. Det är ingredienserna som leder till tillväxt och expansion. 

Vill du veta mer om hur expansion går till och vad du bör se upp med i denna fas? Ladda ner vår guide! 

L

Topics: Digitalisering

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen