Koneos blogg

5 sätt att utnyttja tekniken för att driva tillväxt

Micael Corneliusson

five-koneo2-011892-edited.png

Vi har redan pratat om IT:ns roll i processer som driver tillväxt, och det glädjer oss att se det stora intresset kring ämnet. Bland annat har vi fått frågor om hur man som entreprenör rent konkret ska tänka. Detta inlägg handlar om fem enkla knep för att ta rygg på tekniken i tillväxtfasen.

Ladda ner vår guide!

Det finns många fördelar med att satsa på teknik, och den största är kanske den gör tidigare tråkiga och tidskrävande arbetsuppgifter roliga. Integrationer och innovationer kring dessa gör det möjligt för dig att påbörja en resa mot effektiv tillväxt och lönsamhet. Nedan fem tips hittade jag på bloggen The Small Business Site från Nya Zeeland - och de är så briljanta att jag inte ville förbehålla er dem!

1) Projektplattformar

Webbaserade projektplattformar är väldigt smidiga. Med hjälp av dem kan du utföra traditionella, transaktionella arbetsuppgifter utan att behöva sortera papper.

Med hjälp av en robust projektplattform kan du få en överblick över din och dina anställdas arbetsbelastning, snickra på att-göra-listor och utnyttja trevliga features som exempelvis kalendern. Det är med dessa funktioner som du lägger grunden för att ditt företag kan drivas effektivt.

2) Automatisera arbetsuppgifter

Det finns många små, vardagliga processer som tillsammans förbrukar mycket av ens tid. Att sitta och skriva samma mejl gång på gång är inte bara tråkigt, det minskar också produktivitet och lönsamhet i längden. Så därför är automatisering av återkommande arbetsuppgifter ett av de smidigaste tipsen för småföretag som vill växa.

Så småningom företagaren märker att vissa saker är likartade bör hen ta hjälp av IT för att lösa dem. Till exempel kan man automatisera e-postutskick som tack- och/eller välkomstmejl.

3) Sociala medier

Om ditt företag har kunder som är aktiva på nätet (även i så kallat B2B-sammanhang), är sociala medier ett väldigt effektivt sätt för att strategiskt nå nya målgrupper.

Du kan också använda sociala medier för att skapa nya strategier och hitta nya potentiella kunder. Sist men inte minst fungerar Facebook, LinkedIn och andra kanaler finfint för att upptäcka nya affärsmöjligheter.

4) Videokonferenser

För många småföretag är avstämningar med kunder och leverantörer väldigt tidskrävande. Men med tack vare ny IT har dessa blivit effektivare. Nu kan du ta ett möte, oavsett vad du än befinner dig, och det med extrem närvarokänsla.

Du kan hålla dessa möten både för att bara stämma av och för att lösa konkreta problem. Oavsett vilket kommunicerar du väldigt effektivt. Särskilt om alla kommer ihåg att behandla detta möte med samma respekt som ett fysikt möte och inte multitaskar (då dras snabbt kvaliten och effekten ned).

Moderna verktyg för videokonferenser tillåter användarna även att tillsammans editera dokument och/eller filer som kräver minst fyra granskande ögon. Det gör även i slutändan att småföretagaren spar kostnader, som till exempel för flyg- eller tågbiljetter.

5) Molnet

Att satsa på molntjänster innebär inte bara sänkta kostnader utan även mer agilitet. Effektiviteten som molntjänster bäddar för är svårslagen - och många molntjänstleverantörer erbjuder smidiga lösningar för småföretag. Det är dessa verktyg som förändrar deras vardag i grunden.

Med molnet får småföretaget mer lagringsutrymme. Engångsinvesteringar blir överflödiga tack vare prenumerationsmodellen, och samtidigt är tekniken alltid uppdaterad.

Molntjänster är dessutom byggda för att skalbarhet, så när fler anställda är på väg in, går det snabbt att sätta upp dem som användare.

Sammanfattning

Projektplattformar, automatiserade arbetsuppgifter, sociala medier, videokonferenser och molnet - använd teknik för att växa. Anledningen är att du kommer att spara tid och resurser - och i slutändan även pengar. Resultatet blir att ditt företag kommer att växa i allt snabbare takt.

Vill du läsa mer? Vi har satt ihop VD:ns guide till tillväxtfasen och hur IT kan stötta. Ladda ner den här nedan.

Ladda ner vår guide!

 

Topics: Tillväxt

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen