Koneos blogg

5 inspirerande citat om tillväxt och hur du använder dem i praktiken

Micael Corneliusson

Inspirerande citat tillväxtfasen

Ingen framgångsrik affärsman har börjat sin karriär på toppen. Alla har fått jobba sig genom tillväxtfasen på sin väg uppåt. I det här blogginlägget har vi samlat fem inspirerande och tänkvärda citat för småföretag som vill växa. Perfekt som motivation såhär när ett nytt år precis har startat! 

[Ladda ner VD:ns guide till tillväxtfasen!] 

Citaten som vi har samlat handlar inte bara om tillväxt och kommer från de "som lyckats" - de visar också att småföretagare måste våga ta risker och inte får vara för rädda för att misslyckas på vägen. I och med denna riskbenägenhet gäller det också att veta vilka fallgropar som faktiskt kan undvikas. Jag menar att chansningar när det gäller till exempel utrustning och infrastruktur är rent av farliga för företag.

“Play by the rules, but be ferocious." 

Citatet kommer från Phil Knight, en av Nikes grundare. Det han syftar till är att det är viktigt att hålla sig inom ramarna, men att ändå vara framåt och hungrig. I en värld där många företag vill växa och ta sig in på marknaden på allvar gäller det att våga ta sin plats.

Och de flesta entreprenörer och VD:ar brinner faktiskt för sin idé och sitt företag - de vågar tro på sig själv och det de gör! De skapar ett huvudfokus och ser till att de och deras kollegor hela tiden har det i bakhuvudet.

Men - med denna målmedvetenhet och fokus gäller det att hålla sig inom lagens ramar. Ur IT-synpunkt gäller det exempelvis att alltid vara rätt licensierat, och ha koll på var och hur information lagras. En skalbar miljö som molnet säkerställer detta, samtidigt som det finns en mängd ytterligare fördelar.

"To be successful, you have to have your heart in your business, and your business in your heart."

Mannen bakom detta citat är Thomas Watson, som varit VD för IBM. Han menar att det inte räcker för VD:n att bara gå till jobbet och "vara där" om ett företag ska lyckas. Det måste finnas en inre glöd, passion och entusiasm inom dig. 

Och alla vet vi att det som snabbast dödar passionen är saker som man som entreprenör/VD inte vill hålla på med, men ändå måste göra eftersom ingen annan vill göra dem heller. Repetitiva, transaktionella uppgifter till exempel. Tänk steget längre, VD! Finns det möjligheter att automatisera dessa arbetsmoment? Eller kan man åtminstone digitalisera dem? Om ja, finns det stor chans att mycket av din tid frigörs. Du kan åter vara innovativ, visionär och bygga företaget som du vill att det ska vara. Och det är väl lustfyllt?

“Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go.”

Han som myntade detta uttryck vann Nobelpriset i litteratur, vilket för många författare är det stora karriärmålet. Så även om TS Elliot inte varit företagsledare kan man ändå utläsa att det lönar sig att ta risker. Företag som sitter på kammaren alldeles för länge och funderar på ett projekt, hamnar på efterkälken gentemot konkurrenterna som till synes bara kastar sig ut och provar. 

Men gör de det? Jag menar nej. De har insett vikten av omvärldsanalysAlla tillväxtföretag som hoppar över en ordentlig analys riskerar att misslyckas. Så gör den ni också, med rätt verktyg och målbild, och då minskar riskens innebörd avsevärt.   

"There are no great limits to growth because there are no limits of human intelligence, imagination, and wonder."

Ska den före detta amerikanska presidenten Ronald Reagan ha sagt. Ett tänkvärt citat som sätter högt värde på människans kunskap, fantasi och intelligens. Och det ligger mycket sanning i det eftersom ett företag omöjligt kan växa eller utvecklas utan människorna som jobbar där. 

Genom att ge dina anställda en chans att utvecklas och uppmuntra dem till att våga säga sina åsikter och komma med sina idéer kommer ni tillsammans kunna nå nya nivåer. Forskning har visat att de flesta människor gillar att samarbeta, det kan till och med göra oss mer kreativa och produktiva. Det är något som alla chefer borde ha i åtanke - två huvuden ihop tänker oftast bättre än ett. 

“Every problem is a gift — without problems we would not grow.”

Ett citat av Anthony Robbins, författare och föreläsare inom motivation. Hans citat syftar till att de eventuella problemen som dyker upp på din resa borde välkomnas och ses som utvecklingsmöjligheter, både när det gäller företaget och på individnivå.

Träna på att acceptera de utmaningar eller problem som dyker upp och försök analysera varför det blev som det blev. Du kommer lära dig av det. 

Sammanfattning 

Många stora ledare har upplevt växande företag under sina år. I det här blogginlägget har vi samlat fem inspirerande citat för småföretag som befinner sig i tillväxtfasen, perfekt att motiveras av såhär i början på ett nytt år! 

Vill du läsa mer om VD:ns utmaningar och lösningar i tillväxtfasen och hur IT kan stötta? Ladda ner vår guide!

Ladda ner vår guide!

Topics: Tillväxt

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen