Koneos blogg

4 områden som ditt företag kan få ekonomiskt stöd för att digitalisera

Micael Corneliusson

Digitala upplevelser

Statliga myndigheten Tillväxtverket delar varje år ut så kallade affärsutvecklingscheckar till små och mellanstora företag. Checkarna innebär ett ekonomiskt stöd för företag som vill ta in extern kompetens för att utvecklas och stärka sin konkurrenskraft. Under 2018 finns pengar att söka för dig som vill ta vara på digitaliseringens möjligheter.

Ladda ner vår guide!

På sin informationssida om checkarna förklarar Tillväxtverket närmare vilka som är välkomna att söka, hur mycket stöd man kan få och hur man går tillväga. Alla företag med mellan 2-49 anställda och en omsättning på minst 3 miljoner kronor och 10 miljoner Euro kan söka pengarna, så länge de ska användas till köp av en tjänst eller för att finansiera en projektanställning (konsulttjänster räknas alltså också).

Vilka är då områdena som är mest intressanta för digitaliseringsstöd? Se listan här nedan med förklaringar:

1. Ta fram en digital strategi
Ordet digital strategi är precis så svårtolkat som det låter. En digital strategi kan tas fram för att digitalisera försäljning och marknadsföring, eller så kan den omfatta hela verksamheten i stort. Vi tycker att det är viktigt att påpeka att den digitala strategin måste vara förankrad hos ledningen, annars är den till ingen nytta.

2. Ta fram en plan för fortsatt digitalisering och hjälp att genomföra en digital transformation
Efter strategin kommer planen - det vill säga konkreta åtgärder som krävs för att strategin blir verklighet. Att bygga infrastruktur och sätta IT-förutsättningar för de roller ni har på företaget är en del av kan bli en del av denna plan. Så här kan det verkligen vara till stor hjälp att ta anlita extern kompetens, som Tillväxtverket menar.

3. Förbättra och effektivisera digitala processer och system
Vill ni digitalisera hur ni hanterar era dokument, så finns det även här pengar att söka. Likaså om ni vill införa ett system som kartlägger besökares beteende på er hemsida för att sedan kontakta dessa via mejl eller med ett chattfönster. Det finns även många system som kan vässa era interna processer, till exempel projektplattformar, eller så kan ni finslipa system som är på plats men som ni inte får den utväxling av som ni hade hoppats på.

4. Ta fram nya tjänster genom att använda existerande datamängder
En abstrakt beskrivning av affärsutveckling som grundar sig på insikter som företaget samlat på sig tack vare datainsamling. Det förutsätter en ganska stor användning av digitala tjänster redan idag, men är samtidigt ett väldigt spännande område.

Tanken med Tillväxtverkets projekt

Myndigheten är tydlig med att det inte räcker att enbart omvandla något till digitalt format. Digitaliseringschecken ska höja ett företags digitala mognad och skapa nya värden. 

Behöver ni inspiration kring hur ni kan bedriva tillväxt ned digitala verktyg? Ladda ner vår guide här nedan!

Ladda ner vår guide!

 

 

Topics: Tillväxt, Digitalisering

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen