Koneos blogg

4 frågor till VD:n inför expansionen - och hur IT kan ge svaret

Mia Åslander

Expansion för företag

Ditt företag går bra, ni har haft en stadig tillväxt sedan uppstarten och har nu nått gränsen där ni på allvar bör diskutera frågan - fortsätta som vanligt eller expandera? Innan du trycker på expansionsknappen och gasar på, finns det ett antal punkter att fundera över. Vi listar dem i detta blogginlägg.

Att expandera kräver ordentlig planering. Innan du överväger detta för ditt företag finns det några viktiga steg du behöver ta om du vill göra det framgångsrikt (tipsen kommer från entrepreneur.com:s skribent Sarah Landrum, och jag kompletterar med IT-tips).


1. Hinner ni med allt idag?

Nästan varje entreprenör drömmer om att en vacker dag driva ett mångmiljonföretag. Men de som har nått dit har klarat det genom att inte ta på sig för mycket jobb. Medan du ständigt vill driva dig själv och företaget framåt, bör du inte ta dig vatten över huvudet.

Innan du börjar expandera, analysera vilka ytterligare resurser du behöver för att täcka er befintliga verksamhet. Om du inte kan hantera dina befintliga kunder idag behöver ni skaffa resurser. 

Så, om du överväger att expandera, identifiera om ni ens kan ta på er mer jobb. Om du och ditt team redan kämpar för att överleva tids- och resursmässigt, bör ni inte lägga till ytterligare uppgifter och projekt. Vänta tills du har resurser och tid med att planera en expansion.

IT för att få svaret: Jobba med projektplattformar, satsa på tidrapportering för konsultroller och satsa på kommunikationsverktyg där alla medarbetare kan flagga för arbetstoppar. 


2. Har ni råd med en expansion?

Som entreprenör är du med all sannolikhet medveten om att du måste satsa pengar för att tjäna pengar. Det gäller speciellt om du vill expandera. Även om en utvidgning i längden leder till större omsättning och intäkter, sker detta inte omedelbart. Du måste vara beredd på att göra en investering.

Du kommer stöta på stora utgifter, och kanske till och med skuldsätta dig. Om du inte har kassaflödet för att täcka dessa kostnader, kan det innebära lån i flera år framåt.

Kontrollera alltså alltid din ekonomi innan du fattar besluten som gäller att växa verksamheten. Om ditt företag inte är lönsamt eller om du inte har tillgång till de pengar du behöver, är det väldigt vanskligt att expandera. En utvidgning innan ni är redo för den förhindrar företagets lönsamhet i längden.

IT för att få svaret: Skaffa dig djup insikt i ekonomin med hjälp av affärssystem och den ekonomiansvarige.


3. Har dina konkurrenter redan expanderat?

Bevakning av konkurrenter är a och o. Ditt företag och dina konkurrenter försöker att nå samma målgrupp, och ni använder er med all sannolikhet av ungefär samma knep för att attrahera dessa kunder. Det betyder att du kan analysera konkurrentens framgångar eller misslyckanden för att avgöra om ni kommer att lyckas och vart ni ska lägga ert krut.

IT för att få svaret: Omvärldsbevakning kan bedrivas på olika sätt. Skapa "alerts" (notifieringar) och automatisk nyhetsbevakning. Antingen genom att bevaka sociala medier eller genom att utnyttja funktioner för det i CRM-system.


4. Är du och ditt team redo för utmaningen?

Att expandera ett företag är inte något du borde göra spontant. Även om du har pengar, tiden och utrymmet för det, så behövs det ytterligare en viktig ingrediens - motivationen.

Genom en utvidgning kommer du och dina anställda ställas inför helt nya utmaningar, även sådana som de kanske inte har upplevt tidigare. Både du och ditt team måste vara beredda att ta itu med dem. Utan rätt motivation eller engagemang från hela ditt team blir vägen till framgång mödosam.

Var noga med att prata med ditt team innan du fattar några beslut att expandera. Utvidgning innebär också en ökad arbetsbörda. Se till att dina anställda är redo för utmaningen.

IT för att få svaret: Hur du sätter upp er IT-miljö kan vara avgörande för prestanda och motivation. Ge dina anställda de senaste verktygen och hör efter vad de behöver för att kunna jobba på bästa sätt.


Sammanfattning

Ta inte för lätt på expansionsbeslutet. Förbered dig för merarbete och tänk igenom ditt beslut fullt ut. Med ovan fyra steg kan du komma fram till en bättre slutsatser och bestämma huruvida det är rätt tid för en expansion.

Hur du än väljer att bedriva er utvidgning - ta hjälp av IT. Vi har tagit fram ett dokument om hur molntjänster och expansion hänger ihop. Ladda ner  "Frågebatteriet för vd:n i expansionsfasen"

 

Topics: expansion

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen