Koneos blogg

10 tips på hur du behåller kostnadskontroll i uppstartsfasen

Mia Åslander

kostnadskontroll uppstart

Som begrepp skapar ordet "kostnadskontroll" kanske inte de mest glädjefyllda associationerna. En VD i uppstartsfasen vill inte framstå som en snål Farbor Joakim (fast det visst vore trevligt att ha tillgång till hans gigantiska pengabinge). Men faktum kvarstår att kostnadskontroll är viktig för att skapa utrymme för de investeringar som krävs vid en kontrollerad expansion. Här är tipsen som hjälper dig att hålla koll på intäkter och utgifter.

"En kontrollerad start, en plan för skalbarhet och inte minst en stenhård kostnadskontroll. Osexigt ja, men livsviktigt för det företag som både vill växa och visa vinst samtidigt." Detta skriver Dagens Industri och interjvuar experter om varför vissa företag lyckas och vissa inte. Här nedan tipsar jag om de 10 enklase sätten att behålla kostnadskontrollen i uppstartsfasen. Tipsen kommer från sajter som Forbes, Apptivo, och Citizens Bank. Håll till godo!

1) Omförhandla alla avtal på årlig bas
Alltför många företag tror att flerårsavtal automatiskt leder till lägre kostnader. Det kanske blir så ibland, men absolut inte alltid - snarare gynnar avtal som spänner sig över flera år oftast leverantören. Forbes tipsar om att aldrig sluta avtal som är längre än 12 månader. Detta öppnar dörren för en årlig omförhandling eller åtminstone nya offerter från de befintliga leverantörerna. Självklart kommer årliga omförhandlingar resultera i mycket arbete, men ett arbete som är lönsamt.

2) Involvera dina kunder
Att prata med kunden är alltid bra. Att varje år boka in övergripande, strategiska avstämningar med sina kunder har många fördelar. Och även om dessa diskussioner för entreprenörens del i första hand ska fokusera på att växa verksamheten, betyder det inte att de inte ska involvera kostnaderna. Genom att gemensamt med kunden ta ett steg tillbaka, kan kunderna ofta rekommendera sätt att minska dessa, skriver Forbes. Till exempel genom att eliminera onödiga steg i leveransen, eller hur man gemensamt kan sätta planer för att strömlinjeforma processen. Genom att prata om hur man gemensamt kan förbättra steg och hållpunkter i det gemensamma projektet fördjupar ni er relation. Det visar att du bryr dig - i slutändan hjälper det att minska kostnaderna för båda parter.

3) Matcha betalningsvillkor med säljcykel
Oavsett om du säljer produkter eller tjänster, så har var och en av dessa en egen säljcykel. Och ändå tillämpar de allra flesta leverantörer samma betalningsvillkor, helt oberoende detta faktum. Du kan spara stora kostnader om betalningsvillkoren matchas med varje säljcykel. Genom att förhandla om detta ger det leverantörerna ett incitament att enbart sälja de tjänster och produkter som går åt snabbast. De kommer också att arbeta med dig för att förbättra omsättningen. Resultatet kommer att frigöra pengar som kan utnyttjas på annat håll i verksamheten och för att förbättra vinsten.

4) Få leverantören att äga produkten
Detta tips gäller först och främst om du säljer fysiska varor. Tipset går ut på att leverantören äger varan ända fram tills den säljs. Normalt levereras den till ditt lager för återförsäljning till dina kunder. Men om den istället skulle förvaras hos leverantören ända fram till säljtillfället (så kallad "just-in-time"-leverans) skulle detta resultera ut avsevärda besparingar för er egen del.

Inom IT-världen skulle detta princip kunna jämföras med molntjänster, där leverantören äger hårdvaran. Detta innebär en ytterst kostnadseffektiv lösning.

5) Anställ i lagom takt
Effektiva verksamheter ser till att intäkten per anställd växer - innan de nyanställer. Digitalisering, ny teknologi och slimmade processer krattar manegen för att frigöra tid bland de anställda så att de kan bli mer produktiva. Resultatet i det långa loppet blir att du inte behöver anställa för att kunna växa. Det finns många tekniska möjligheter för att förbättra produktiviteten, men måste du anställa så bör du säkerställa att det ständigt växande antalet anställda inte äventyrar lönsamheten.

6) Jobba med frilansare eller kortidsanställda
Det finns vissa affärsområden som kan outsourcas, vilket kommer att minska kostnader som exempelvis lokalhyra och andra omkostnader. Om du anställer en heltidsanställd, finns det alltid kostnader som sjukförsäkring och sociala avgifter att ta ställning till. Dessutom tar det alltid tid för nyanställda att bli produktiva, vilket genererar i en "uppstartskostnad".

7) Optimera din bokföring och redovisning
Se till att du sparar anteckningar om utgifter och intäkter från början. Detta hjälper dig att analysera vad du har spenderat och var du kan skära ner onödiga utgifter. En välorganiserad och aktuell redovisning ("att ha koll på sin bokföring") resulterar alltid i en gedigen koll på kostnaderna.

8) Minska energiförbrukningen
Kanske en liten kostnad, men många bäckar små... Släck lampor och stäng av skrivare och annan utrustning när den inte används. Detta kan minska energiförbrukningen med upp till en fjärdedel. Och satsa på energisnåla produkter när du köper in ny utrustning. Till exempel behöver bärbara datorer upp till 75 procent mindre energi än vanliga stationära datorer.

9) Sänk dina telefoniutgifter
Använd tjänster för samtal via internet (Skype, Google Hangouts eller dylikt) för att hålla kontakten med dina anställda eller partnerföretag. Du kan också använda verktyg för webbkonferenser och träffa kunder online. Det kommer inte bara sänka telefoniutgifterna utan också att bidra till att minska dina resekostnader.

10) Gör dig av med det du inte använder
Kolla konstant om det finns utgifter som du enkelt kan göra dig av med. Exempel på detta är prenumerationer eller medlemskap som du inte längre använder. Gå även igenom räkningar för tilläggstjänster som du inte behöver. Till exempel erbjuder vissa internetleverantörer på online-säkerhetskopiering mot en extra avgift, vilket kan vara onödigt om du har en annan säkerhetskopieringstjänst på plats.

Sammanfattning

Oavsett om du väljer att omförhandla alla avtal på årlig bas, involvera dina kunder, matcha betalningsvillkor med säljcykel eller får leverantören att äga produkten, så finns det många effektiva sätt att behålla kontroll på kostnaderna i uppstartsfasen. Kom också ihåg att anställa i lagom takt, jobba med frilansare eller korttidsanställda och optimera din bokföring och redovisning. Sist men inte minst bör du sikta på att minska energiförbrukningen, sänka dina telefoniutgifter och göra dig av med allt du inte använder.

Kostnadskontroll är en av de största utmaningarna för företag i uppstartsfasen. Läs vår guide hur du behåller den och hur IT kan stötta.

Ladda ner

 

Topics: Tillväxt

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen