Koneos blogg

10 tips på hur du hittar kunder i uppstartsfasen

Mia Åslander

man-person-people-train-004937-edited.jpg

Vad är det svåraste med att starta ett företag? För många är svaret "att hitta kunder". Att ha en bra produkt eller tjänst som du är säker på att den kommer att bli en succé räcker tyvärr inte. Du måste ut och hitta kunder. I själva verket gäller det för de flesta företagare att vara ute och värva nya kunder på en regelbunden och frekvent basis även efter deras verksamhet blir framgångsrik.

När det gäller att locka kunder till sitt nystartade företag, handlar det om att vara aktiv på flera fronter. Dels gäller det att binda befintliga kunder till företaget så att de blir lojala och dels handlar det om att hitta nya kunder. Detta inte bara för att fylla luckan efter dem som har gått vidare till en konkurrent, utan också för att öka marknadsandelen och öka omsättningen. Här nedan får du som VD tio handfasta tips.

1. Utveckla en plan

Fundera på vem som skulle kunna vara den perfekta kunden. Businessknowhow.com skriver att om ditt företag är aktivt i B2B-sektorn, gäller det att försöka att få svar på frågan vilken avdelning på ett företag som är mest benägen att köpa din produkt eller tjänst. Kartlägg vilken beslutsfattare (titel och/eller roll) som skulle vara den som fäller beslutet för att investera i er produkt eller tjänst.

2. Bestäm hur lång inköpscykeln är

Är det ett snabbt beslut att köpa din produkt eller tjänst, och kan det beslutet göras av en enda person? Eller säljer du något som har en lång inköpscykel som möjligen involverar flera personer? Svaret påverkar hur du ska lägga upp din marknadsföring, om du ska bearbeta marknaden långsiktigt eller om du kan locka med korta erbjudanden.

3. Fundera på hur kunden i vanliga fall hittar produkter eller tjänster som din

Enligt businessknowhow.com gäller det att få svar på tre frågor: 1) Är din perfekta kund aktiv i sociala medier? 2) Vilka influencers lyssnar hen sannolikt på? 3) Finns det ett mönster? När du har svar på dessa frågor, se till att ditt företag och din information finns där den perfekta kunden kan hitta den, när hen är redo att köpa.

4. Utveckla ett tydlig erbjudande för varje blivande kund

Erbjud gratis eller kraftigt rabatterade produkter, skriver entrepreneur.com. Det kan också vara tjänster som har ett högt upplevt värde för kunden men en låg kostnad för dig. Detta gäller oavsett om din tjänst eller produkt har en kort eller lång säljcykel.

5. Finkamma ditt personliga nätverk

Fråga dina vänner om de känner till människor som kan använda din tjänst eller ha nytta av din produkt. Enligt businessknowhow.com kan du erbjuda vänner och affärsbekanta en "hittelön" (en avgift för tips som som faktiskt leder till affär).

6. Benchmarka och studera dina framgångsrika konkurrenter

Var annonserar dina konkurrenter? I vilka nätverk är de aktiva och vilken taktik använder de? Det som fungerar för dem kan lika väl fungera för dig, skriver businessknowhow.com.

7. Utveckla ett lojalitetsprogram

Lojala kunder är, trots allt, ditt långsiktiga mål påpekar entrepreur.com. För den nystartade sportaffären gäller det att locka in folk i butiken, till exempel genom att erbjuda en gratis vattenflaska för varje köp. Den nya livsmedelsaffären vid hörnet kan dela ut "köp fem - betala för fyra" kuponger.

8. Gör dina kunder till dina säljare

Turn your customers into your best sales people, skriver Marketingdonut. Ge dina kunder färdigt marknadsföringsmaterial som är lätt att dela på webben och skapa spårbara länkar som genererar trafik till din webbplats. Du kan också skapa en tävling för att kittla dina kunders tävlingsnerver. Ta fram en topplista. I slutet av tävlingsperioden kan du belöna dem.

9. Be om feedback när dina potientiella kunder inte köper

I de fall när en potentiell kund inte köper din produkt eller tjänst, måste du ta reda på skälen bakom, skriver businessknowhow.com. Har de hittat en produkt eller tjänst som bättre tjänade deras behov? Har de bestämt att de inte ska göra något köp alls? Behöver de bara lite mer tid för att kunna bestämma sig? Använd all denna information för att lära dig och för att göra nödvändiga förändringar som får din försäljning att växa.

10. Det finns ingen självklar väg till framgång

Alla råd ovan till trots - något "allmängiltigt framgångsrecept" existerar inte. Du kan följa punkt 1-9 till punkt och pricka, och ändå blir affären av mycket tack vare att en potentiell kund får höra om dina produkter eller tjänster från en oberoende källa. Slumpen ska inte underskattas, men vi är ganska säkra på att ju mer du systematiserar ditt arbete att hitta kunder, desto större blir sannolikheten att denna slump inträffar.

Sammanfattning

När du har kartlagt din idealkund och vet hur hen inhämtar information bör du utveckla erbjudanden till honom eller henne. Underskatta inte ditt personliga nätverk och se till att göra dina kunder till dina säljare. Sist men inte minst, glöm inte bort dem som inte köper av dig.

Om "att hitta kunder" är huvudutmaningen för företag i uppstartsfasen, så väcker tillväxt helt andra huvudbryderier hos VD:n. Vilka det är och hur du löser dem kan du läsa i vår guide. Ladda ner den här nedan.

Ladda ner vår guide!

 

 

Topics: Tillväxt

Om Koneo

Koneo är IT-leverantören som vill att alla ska ha möjlighet till ett flexibelt arbetsliv. Vi ser de mänskliga behoven bakom produkten och tycker att livet ska få styra över jobbet. Därför vill vi också utmana företag, myndigheter och organisationer till att låta de anställda få hitta sin egen balans däremellan.

Vi jobbar med våra kunder, åt våra kunder och för våra kunder. För att vi ska utvecklas och växa tillsammans. Koneo grundades 2002 och finns idag från Luleå i norr till Jönköping i söder.

Prenumerera på vår blogg

Senast på bloggen